Jouw plekje

Bevallen in water wordt steeds populairder en dat is niet voor niks! Warm water ontspant en verzacht weeënpijn. Een betere vorm van natuurlijke pijnstilling is er niet! In bad bevallen is net zo veilig als elke andere bevalling en het biedt allerlei voordelen. En als de baby geboren wordt, komt hij in warm water terecht, zoals hij in de baarmoeder gewend was. Het maakt de overgang naar de buitenwereld rustiger voor je baby. Letterlijk thuiskomen in een warm bad. Mooier kan haast niet.

 

 

geboorte in bad

Voordelen

Ontspannen

In warm water kun je vaak goed ontspannen. Het werkt als een natuurlijke pijnstiller. Je maakt makkelijker endorfine aan (onze lichaamseigen pijnstiller) en kunt pijn beter reguleren. Tussen de weeën door herstel je beter, waardoor je de volgende wee weer kalm en met frisse moed ingaat. Het idee dat je zelf iets kunt doen tegen de pijn door in bad te gaan, geeft bovendien zelfvertrouwen.

Oxytocine en endorfine

Het warme water stimuleert de aanmaak van de belangrijke bevallingshormonen oxytocine en endorfine. Oxytocine zorgt voor effectieve, krachtige weeën en endorfine werkt kalmerend en pijnstillend.

Gewichtloos

In water ben je gewichtloos. Je kunt daardoor makkelijker bewegen en bevalhoudingen aannemen die goed voelen en voor meer ruimte in je bekken zorgen, zodat de baby goed kan indalen. Ook helpt de zwaartekracht het geboorteproces als je een verticale houding aanneemt. In bad kun je makkelijk op je knieën of hurken zitten, leunend tegen de badrand. Voor vrouwen met bekkenpijn of andere lichamelijke klachten kan bevallen in bad een uitkomst zijn.

Vlotte ontsluiting

Warm water ontspant de spieren in je buik, bekken en baarmoeder, waardoor de baby makkelijker kan indalen. Doordat hij goed duwt op de ontspannen baarmoedermond, kan de ontsluiting vlotter verlopen.

Jouw eigen plekje

Het bevalbad is jouw persoonlijke ruimte, waar je je rustig kunt terugtrekken. Het is intiem, je voelt je beschermd door de badrand en het water en je kunt je makkelijker afsluiten voor wat er om je heen gebeurt. Zo herstel je ook beter tussen de weeën door.

Minder pijnmedicatie

Vrouwen die in bad bevallen vragen minder vaak om pijnmedicatie.

Baarmoeder wordt beter ondersteund

Omdat de baarmoeder beter doorbloed is en er meer oxytocine wordt aangemaakt, kan de baarmoederspier makkelijker samentrekken. Ook wordt je baarmoeder ondersteund door de opwaartse kracht van het water. Dit alles maakt dat je baarmoeder minder hard hoeft te werken dan op het droge en minder snel vermoeid of uitgeput raakt.

Minder kans op scheur of knip

Door het warme water is ook het weefsel van het perineum (het gedeelte tussen je vagina en je anus) beter doorbloed en rekt het makkelijker mee als je baby door het geboortekanaal gaat. Daardoor is er minder kans op scheurtjes of een knip.

Minder bloedverlies

Bij een vlotte geboorte, een goede doorbloeding en goede aanmaak van oxytocine heeft de baarmoeder daarna nog genoeg kracht om goed samen te trekken. Daardoor kan de placenta sneller geboren worden en is er vaak minder bloedverlies.

Rustige overgang voor je baby

Ook voor de baby heeft een waterbevalling voordelen. Doordat jij ontspannen bent, verloopt de overgang van de ontsluiting naar de uitdrijvingsfase rustiger. De persdrang bouwt zich vaak geleidelijker op. De weefsels in je bekkengebied zijn zachter, waardoor de baby er soepeler langs gaat. Als de baby wordt geboren, komt hij in warm water terecht, zoals hij in de baarmoeder gewend was. Hij schrikt niet direct van koele lucht op zijn huid. Het bad maakt de overgang naar de buitenwereld rustiger voor je baby.

Bevalbad huren

Huur je bevalbad bij Babymorning. Birth Pool in a Box Regular. Alles wat je nodig hebt zit er bij in.

  • Persoonlijke hoes (nieuw, ivm hygiëne)
  • Elektrische luchtpomp
  • Elektrische dompeldomp
  • Schepnetje
  • Aanvoerslang (vrij van schadelijke stoffen, geschikt voor warm water)
  • Afvoerslang
  • Kraankoppelstukken
  • Op- en afzetinstructie
  • Goodiebag
Voowaarden

Het bevalbad huur je voor een periode van 6 weken. Vanaf week 36 tot 42. De kosten hiervan zijn €120 (incl. persoonlijke hoes). Wanneer je onverhoopt het bevalbad niet gebruikt en je levert de persoonlijke hoes ongebruikt weer in, krijg je €30 retour.

Bij reservering van het bad betaal je € 50,- borg. Komt het bad schoon en onbeschadigd weer terug, dan ontvang je € 50,00 retour